Zoom! – avagy hogyan nagyítsuk a teret optikailag

 

A színek varázslatos hatása már évszázadok óta ismert, segítségével gyorsan, könnyen és egyszerűen nagyíthatjuk a teret. Az optikai illúzió nagyon egyszerűen működik, a világos szín nagyít, a sötét kicsinyít. És a kontrasztról se feledkezzünk meg. Egy keskeny de hosszú szobát arányosabbá tehetünk, ha a rövidebb falra sötétebb árnyalatot választunk, illetve magasabb lesz, ha a mennyezetet a lehető legvilágosabbra festjük. De lássuk, milyen eszközök vannak még a kezünkben!

Perspektíva

Azaz – ahogyan egy (táj)képen egy pontban koncentrálódva egyre kisebbé és kisebbé válnak a részletek míg végül eltűnnek a háttérben. A lineáris és centrális perspektíva nem új keletű, a reneszánsz művészek találmánya ez, és előszeretettel alkalmazták, hogy a tárgyak térbeliségét hangsúlyozzák. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy nagyobb térhatást keltsünk, hisz a szem továbbfut a fal fizikai végénél. Egy romantikus móló, a 66-os út, vagy egy nagyvárosi forgatag? Csak rajtunk múlik.

 

50166300_xxl

 

Csíkok

A csíkos falak éppúgy illenek a modern, mint a klasszikus stílushoz. A függőleges csíkokkal magasíthatjuk a teret, míg a vízszintessel tágítjuk. Válasszuk ki azt a falat, ami a leginkább hangsúlyos (ez minden típusú dekorációra érvényes!)

A csíkokat festhetjük (ilyenkor feltétlenül használjunk maszkoló szalagot), készíthetjük mintás dekorációs ragasztóval (washi tape) vagy akár tapétával. Itt jegyezném meg, hogy a tapétát egyébként vízszintesen is fel lehet rakni, csak kicsit bonyolultabb a művelet.

montázs

 

Tájkép

Egy tengerparti táj, egy hegyi panoráma vagy egy városi látkép, mind-mind azt a hatást keltik, mintha ablakot nyitnánk egy másik világra. Minél nagyobb ez az „ablak”, annál jobb! Felidézhetünk vele egy pihentető nyaralást, egy romantikus hétvégét vagy emlékeztethetjük magunkat olyan helyekre, ahová feltétlenül szeretnénk eljutni.

33058755_xxl

 

Pasztell hatás

A színek, amellett, hogy érzelmi töltéssel bírnak, természetesen vizuális illúziót is keltenek. Egy azonos méretű fekete négyzet és egy fehér négyzet közé bátran tehetnénk egyenlőség jelet, azonban a feketét kisebbnek, míg a fehéret nagyobbnak látjuk. A világos és sötét színek izgalmas tulajdonságai tükrében tudjuk őket alkalmazni otthonunk díszítésében – a világos színek nagyítják a teret, a sötétek szűkítik, a kontrasztok pedig kiemelnek, hangsúlyoznak. Ezért ha egy kisebb enteriőrt szeretnénk dekorálni, feltétlenül világos pasztell színeket használjunk, amik nem mellesleg nyugtatólag hatnak ránk.

306cfd22c7cdec100c54ae56de070f16

6830487

Interior of playroom.

859f6ed0bdf7274651f0a38bf451eeab

 

 

 

www.pixersize.com, www.pinterest.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához