Valentin nap

Közeleg a Valentin nap, mely elsősorban a párok, a szerelmesek ünnepe, de ha kicsit tágabban értelmezzük, tulajdonképpen mindenkié, aki szeretné elmondani egy számára fontos és kedves személynek, hogy mit is jelent neki.

Az ünnep eredetét meglehetősen sok – ám legtöbbször kevésbé hiteles – legenda próbálja felgöngyölíteni ezek közül vélhetően a leghitelesebb az alábbi történet:

Kr. u. a 3. században, II. Claudius császár idején járunk: Ekkor tevékenykedett az ünnep keresztény gyökereit szolgáltató Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke akit ma a keresztény egyház ma a szerelmesek védőszentjeként tisztel.

A császár ekkoriban határozott úgy, hogy a nőtlen férfiak jobb harcosok, mint a családosak, ezért a fiatalabbak számára egyszerűen megtiltotta a házasságkötést. Bálint azonban igazságtalannak gondolta ezt, és II. Claudius akarata ellenére, titokban továbbra is összeadta a fiatal párokat. Amikor rájött, hogy mit tesz, a császár halálra ítélte őt.

Más történetek szerint viszont Valentin segített a keresztényeket kiszöktetni a rómaiak börtöneiből, ahol a foglyokat rendszeresen verték és kínozták.

Bárhogy is történt mindez, Bálint alakja egy szimpatikus, hősies és legfőképpen: romantikus figurát sejtet. Ezért lehetett Bálint (Valentin) a középkori Angliában és Franciaországban rendkívül népszerű szent. Angliából a kultusz aztán átterjedt Amerikába.

Ma a Valentin napot világszerte általában egy kedves üdvözlettel és valami személyre szabott aprósággal ünneplik.

Ha egy igazán maradandó és csak rá jellemző ajándékkal szeretnéd meglepni kedvesed böngéssz dekorációs termékeink között és találd meg azt az ajándékot ami a leginkább illik személyiségéhez!

Ha modern alkotásokat szeretitek válogass dekorációs képeink/grafikáink közül!

WMDA0109-street-art-love-szoba

Ha már most el szeretnétek kezdeni tervezni a következő romantikus nyaralás helyszínét szemezgess válogatott fotóinkból a Természet vagy Városok mappákban!

WMPG0278-varosok-gondolak-szoba

 Ha párod inkább a klasszikus faldekorációt kedveli, lepd meg őt egy időtálló múzeum minőségű festmény-reprodukcióval!

valentin nap_klimt

“A csók” – Gustav Klimt festménye.

Ha pedig egy teljesen egyedi ajándékra vágysz válogass portfóliónk saját – csak nálunk elérhető – grafikái közül!

WMDAS0054-festmenyek-isztambul-szoba

Wallme Tipp!
Ne feledd, termékeinket a legváltozatosabb formákban rendelheted meg. Szabd személyre az általad választott ajándékot! Nézd meg terméktípusainkat is!

http://hvg.hu/tudomany/20110211_valentin_nap_tortenete

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához