Türkiz: kék vagy zöld?

Minden árnyalatában harmonikus. Gazdag, mély és izgalmas szín. Kicsit titokzatos, kicsit megfoghatatlan, se nem kék, se nem zöld; ki milyennek látja. Ő a türkiz.

Az örök kérdés! Számtalan árnyalata és mélysége ismert, manapság pedig ismét berobbant a köztudatba, a divatvilág után a belső tereket is meghódítja. Nem véletlenül, hisz ez egy olyan izgalmas, ugyanakkor nyugalmat sugárzó szín, hogy nem tudunk nem foglalkozni vele.

Szóval, hogy kék vagy zöld? Talán mindegy is. A Karib-tenger leírhatatlan gyönyörűsége ihlette, de nevét a drágakőről kapta. Több civilizáció és nép számára – az atlantiak, az egyiptomiak és az amerikai őslakosok számára – mind a szín, mind pedig a kő szent volt, és oltalmazó hatása miatt viselték. Úgy gondolták, hogy a türkiz az égboltot, valamint az emberi testtel szemben álló szellemet szimbolizálja.

A türkiz a tenger színeiből, a zöld és a kék elegyéből áll, és mindkettő tulajdonságait – a kék nyugalmasságát és a zöld harmóniáját – magában foglalja. A türkiz mind pszichológiai, mind pedig fizikai értelemben nyugtató hatással bír. Ha izgatott lelkiállapotban vagyunk, vagy kényelmetlenül érezzük magunkat idegenek jelenlétében, segíthet, ha viselünk magunkon valami türkiz színűt – ez megvéd minket a lelki békénket veszélyeztető negatív vagy káros hatásoktól.

Különösen tanácsos nyilvános szereplésekkor viselni, mivel a zöld és a kék kombinációja nemcsak nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, hanem harmóniát teremt köztünk és a hallgatóságunk között. A türkiz segíthet abban is, hogy szívünk mélyéről beszéljünk, elmondjuk, mit gondolunk és hogyan érezzük magunkat.

Hogy otthonunkat is harmonikussá tegyük, kezdetnek beszerezhetünk pár kiegészítőt pl. díszpárnát, textíliát és 1-2 vászonképet, melyek közül itt válogathatsz:

Ha nem vágyunk egy egész falra (vagy nem akarjuk újra festeni a falat), design tapétáink között jó pár türkiz árnyalatú akad, válogass kedvedre! Elég, ha egy falszakaszt, vagy 1-2 csíkot teszünk fel belőle, máris meghatározza az egész enteriőrt.

Bátrabbaknak ajánljuk, hogy teljes falat is fessenek ilyen színre (de csak színpróba után!), mert nagyon izgalmassá teszi az teret és számtalan faldekoráció passzol hozzá, például a falmatrica  és a fekete-fehér fotók, amiket a kínálatunkban is bőven találsz. Természetesen számos színnel is nagyon jól kombinálható, remekül mutat együtt a naranccsal és a pisztáciával is. A pinktől inkább csajos lesz, de barnával vagy szürkével igazán elegáns. Gyakorlatilag minden helyiségbe illik, legyen az háló, nappali, gyerekszoba, dolgozó, fürdő vagy konyha. Csak ajánlani tudjuk!

 

Forrás: www.pinterest.com, Erismann tapétagyár, www.thedailyparis.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához