Stílusosan

A faldekorációk piacán számtalan remek termékkel találkozhatunk. A választék olyan nagy, hogy már-már átláthatatlan. Összegyűjtöttük a 7 legfontosabb lakberendezési stílusirányzatot és ezek mentén adunk tippeket, hova milyen dekoráció illik a legjobban. Válaszd ki a hozzád legközelebb álló stílust!

Romantikus

A romantikus stílust az erős érzelmi vonulatok, a szenvedélyes minták, és az érzelmek kivetülése jellemzi. Az így berendezett lakás igazán otthonos, meleg hangulatot áraszt, központi témaköre a szerelem és a természet.

Jellemzői a klasszikus vonalvezetésű bútorok, a meleg árnyalatú pasztell színek, és a hasonló árnyalatú textilek használata. Burkolatként jellemzően fa anyagot használnak – így a legjellegzetesebb burkolata a romantikus stílusnak a hajópadló, kültéren pedig a fa teraszburkolat.

a15d57960c901bab97a32b396a9ee4b1

A nonfiguratív indás és virágos motívumú falmatricák nagyon jól illenek ehhez a stílushoz. De a keretezett és keret nélküli vászonképek is szépen mutatnak egy romantikus enteriőrben, legyen az háló vagy nappali. Válasszunk tájképet vagy csendéletet.

bd09966eaf2e23c623dd8c5d4e2204f5

 Skandináv

Természetes alapanyagok, növényi  és állati motívumok, természetes színek jellemzik ezt a stílust. A fény szerepe kulcsfontosságú, mely hatalmas ablakokon árad be a lakóterekbe, sötétségben (értsd téli hónapok) ugyanezt a hatást lámpák és gyertyák tömkelegével igyekeznek megteremteni.

A leginkább használt anyag a fa, azon belül is a fenyő, de egyéb, főként világos színű fákat használnak: kőrist, juhart, bükköt, nyírt, tölgyet. Gyakran fehérre festik a bútorokat és a padlót is. Ez utóbbi kizárólag hajópadlóból készül, parkettát szinte alig használnak. A falak általában világos színűek, alapvetően fehérek, de előfordul, hogy ide is faborítás kerül. A világos felületek a beeső nap fényét szétszórják, ezáltal optikailag is nagyítva a teret. Ha többet szeretnél tudni erről a stílusról, katt.

Denis-Krasikov-Prague-Loft_3

A fehér falakon jól mutatnak a nagy méretű geometrikus, vagy állatmotívumos vászonképek. Ha falmatricát választunk, akkor inkább az egyszerűbb vonalvezetést vagy a már említett növény és állatmotívumokat használjuk. A multiframe is nagyon jól áll a skandináv stílusnak, különösen az egyszerű fehér keretes változat, amit családi fotóinkkal tölthetünk meg.

SCANDINAVIAN-STYLE9

 

Small-living-room-decorating-idea-in-Scandinavian-style

Modern és minimál

E két stílus nem összekeverendő, dekorációs szempontból viszont hasonló. A minimál egy igen letisztult és egyensúlyra törekvő stílus, gyökerei egészen a Bauhaus-ig nyúlnak vissza. Színpalettája meglehetősen korlátozott, így nagy önfegyelmet kíván. Nem ajánlott azoknak, akik ragaszkodnak emléktárgyaikhoz és a polcokon elhelyezett apróságokhoz. Rendmániás vagy? Akkor neked való. Ebben a környezetben nincs helye szétszór holminak. A legkisebb rendetlenség is azonnal szemet szúr. Jó hír viszont, hogy a faldekoráció, szinte életre kelti a teret. A falak és bútorok semleges (általában, fehér vagy szürke) színéhez egy domináns színt válasszunk, ami a kiegészítőkön és a falon megjelenik.

b_w-wall-mural-banner

Jól illenek hozzá a geometrikus formák, az épületeket ábrázoló fotók és a makro fotók  is. Kerüljük a keretezett képeket, túl hangsúlyossá teszik a képet, így a tér egyensúlya borulhat. Válasszunk „vakrámás” vászonképet vagy plexiképet, mely egyedi technológiánknak köszönhetően, hihetetlen mélységet ad a képeknek. A monokróm kép is „tűéles” lesz tőle.

A modern – de nem minimál – enteriőrben a nagyméretű, egész falat beborító monumentális képek nagyon mutatósak, melyet tapétaként ragaszthatsz a falra.

modern-wall-mural-banner

 

f590037b47e7533cc993b4a772a8eab8

Living room

zen-wall-mural-banner

Klasszikus

A klasszikus soha nem megy ki a divatból, legfeljebb az változik idővel, hogy mi mindent sorolunk a klasszikus gyűjtőfogalmába. Egyes modern bútorok, különösen a 30-50 évvel ezelőtti design darabok (és azok utánzatai is) manapság már klasszikusnak számítanak és ugyanígy klasszikusnak mondjuk a 80-100 évvel ezelőtti vagy azok formavilágát követő asztalokat, székeket, kanapékat vagy foteleket.

WMPG0195-termeszet-toszkan-birtok-szoba

A klasszikus stílus sokban hasonlít a romantikusra, de annál jóval elegánsabb, hatalmas alapterület és belmagasság dukál, amelyben bőven elférnek az egyébként monumentális bútorok, magas, robusztus szekrények. Általában meleg színek jellemzik, de ez nem törvényszerű. A bútorok régi típusúak, és ez okozhatja egyes rosszul berendezett klasszikus otthonnál a káoszt – hiszen arra nagyon oda kell figyelni, hogy passzoljanak egymáshoz a kiegészítőkkel együtt.

01ff561dcfee164e2ad5e4de9e4ae24d

Leginkább a decens, keretezett képek illenek ide. Lehet tájkép vagy csendélet, esetleg absztrakt. A fotókat lehetőleg kerüljük, ha csak nem családi képekről van szó.

7a4ecc7fbb05bb5281663830712105f5

 

1f1b6ac9ea69c107edc47e04915a55d0

Retro

A retro nem csak a fiatalok és lázadó szelleműek kedvence. Általában élénk színek, geometrikus formák és merész elrendezések jellemzik, kedvelt motívumok a hullámvonalak, a csíkok, a négyzetek, a körök és a sokszögek együttese. Jellemző színei a fekete-fehér és a csokoládébarna alapokon a narancs, a tűzpiros, a babarózsaszín, a királykék és az olajzöld is kiegészítők, de sosem keverve!

Retro-Modern-Interior_1

A bútorformák között is uralkodó a gömbölyded vonalvezetés. A székek és asztalok sokszor egyetlen tölcsérforma lábra támaszkodnak. Jellegzetes anyag az öntött műanyag, a kárpitoknál a műbőr és a valódi bőr, vagy akár a műszőr borítás is. Ha többet szeretnél tudni az ’50-es évek stílusáról, katt!

Jól illik hozzá a Pop art és a geometrikus mintájú tapéta. Képeknél csak keret nélküli változatot használjunk!

WMDA0092-pop-art-comic-art-szoba

Mediterrán

A mediterrán stílus széles körben elterjedt hazánkban is. Szép, meleg árnyalatok jellemzik, és a klasszikustól a modern stílusú bútorok is megtalálhatóak. Anyagok tekintetében előszeretettel alkalmaznak kovácsoltvasat, fát, és puha hatású textileket, amelyek leginkább a föld színeiben pompáznak. A falak általában meleg pasztell színeket kapnak, a világostól a sötétebb árnyalatig. A terméskő burkolatok és a rusztikus fa megjelenése elengedhetetlen stílusjegy.

Nem mindegy persze, hogy mely részre fókuszálunk. A provance-i, a toscán, a görög vagy a spanyol mediterrán stílus között bőven találunk különbségeket. Dekoráció tekintetében, A provance-i és toscán térségekben a föld „kincseit” jelenítik meg előszeretettel, míg a görög és spanyol részeken a tenger és annak kincsei az elengedhetetlen motívum. Jól illik hozzá a fa táblakép és a keretezett képek. Inkább több kisebb kép, mint egy nagy. Az apró részleteknek nagy jelentőségük van.

WMPG0255-termeszet-a-bor-dicserete-szoba

 

WMPG0188-termeszet-buzakalasz-szoba

 

WMPG0244-termeszet-bor-mamor-provence-szoba

Country és rusztikus

A vidéki stílus az egyik legszerethetőbb, igazán személyes és otthonos lakberendezési stílus. Bár már itt látszanak a modern vonások, azért leginkább nagymamáink otthona juthat eszünkbe róla, hiszen a country stílus igazán egyedi. Egyedisége abban rejlik, hogy nem annyira kötött, mint a többi stílus. A klasszikus, régi tárgyak felújított változata, vagy az új tárgyak antikolt változata szépen megfér egymás mellett!

Természetes alapanyagok, rengeteg kiegészítő, és persze a régi tárgyak stílusosan felújítva… A rusztikus stílus különlegességét a régiesség adja. A fehérhez közelítő pasztell színek és a világos árnyalatú fa anyagok vannak többségben és jellegzetes a kopottas bútorok (akár direkt koptatott!) használata.

d453d44c96d77389e3e88110c3e74a5a

A fa táblakép, illetve keretezett kép ehhez a stílushoz is jól illik. A kevesebb néha több elvét ne alkalmazzuk, mert itt a kevesebb tényleg kevesebb. A mindennapos használati tárgyak mellett jól megférnek a virágokat ábrázoló táblaképek. A konyhában, aminek központi szerepe van ebben a stílusban, díszíthetjük ételeket, gyümölcsöket ábrázoló képekkel is a falat. A mediterránhoz hasonlóan, inkább több kisebb, mint egy nagyobb képet válasszunk.

 

Forrás: www.szephazak.hu, www.almaimotthona.hu, www.pinterest.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához