Róma, az örök város!

 Az időtlen város, ami már évezredek óta létezik. A kultúra bölcsője, ahol a történelmi emlékek mellett megfér a divat és az az igazi olasz életérzés: DOLCE VITA! Ha még nem jártál itt, tuti, hogy elmész. Ha már jártál, mindenképp visszamész. Mert mind tudjuk jól, hogy „minden út Rómába vezet!”

Íme 5 dolog amit feltétlenül vegyél fel a listádra, még akkor is, ha csak egy hétvégére látogatsz Rómába.

1. Nézd meg a Vatikánt

Állam, az államban, emlegetik gyakran. A Vatikán nem más, mint egy szuverén ország a városon belül, saját határral, saját államformával, saját törvényekkel és saját vezetéssel. Évszázadok óta ez a Kereszténység központja, vezetője a mindenkori római Pápa, akit a svájci gárdisták óvnak és vigyáznak. Olyan spirituális hely, ahol egyszerűen az ember átszellemül, lelke békére talál. Ki ne hagyd ha Rómában jársz!

6montazs

1montazs

 

2. Kívánj!

Ó igen, az érmebedobós kívánságoknak ez az alfája és az omegája: a Trevi-kút. A világ talán legismertebb szökőkútja, amit a 17.században építettek. Témája az Aqua Vergine legendát dolgozza fel, miszerint i. e. előtt egy szűz (vergine) mutatta meg a mérnököknek a forrást, mely a kutat és az ókori római vízvezetékrendszert táplálja. Legendák szerint, ha bedobsz egy érmét, a kívánságod teljesül (talán ezért dobálnak az emberek pénzérméket évtizedek óta mindenféle szökőkútba). Valószínűleg a turisták által gyakran látogatott városokban ez egy külön bevételi forrás, hisz az érméket mindig kiszedik :)

2montazs

 

3. Menj el a Colosseumhoz

Mint minden nagyobb városnak, így Rómának is meg van a saját jelképe, csak neki kb. kétezer éve ez a szimbóluma. Építése i.u. 70.ben kezdődött, csaknem 10 évig tartott. A római Birodalom dicsőségét hirdette, a legnagyobb Fórum volt a Birodalomban. Ha elmész, igazi történelmi atmoszférát kapsz, a történelem részévé válsz. 2010 óta a katakombákat is megnyitották a látogatók előtt, az egész hely nagyon varázslatos. Egyszerűen lenyűgözőek az ókori építészet mérnöki csodái, amik a mai napig állnak. Ilyenkor az embert elfogja a vágy, hogy valami maradandót hagyjon hátra.

3montazs

 

4. Bérelj Vespát!

Igazi olasz életérzésre vágysz? Hm, meghiszem azt! A varázsszó: Vespa! Nagyon autentikus, Rómában rengetegen közlekednek robogóval (nemcsak a pizzafutárok, mint nálunk…) Az armanis fiatal manergtől, a Gucci táskás anyukán át a piacra induló nagymamáig bárkit láthatunk robogózni. Próbáld ki, ha a városban jársz, ez elengedhetetlen kelléke a Dolce Vitának!

4montazs

5. És ne feledd, ha Rómában jársz…

Tégy úgy, mint egy római. Indítsd a reggelt egy erős espressoval, és kényelmesen ücsörögj egy kávézóban, ahol ínycsiklandó reggelit is kapsz. A délelőtti városnézést pihend ki egy fincsi ebéddel, de add meg a módját! Előétel, főétel és desszert! Aztán el ne menj csavarogni a tűző melegbe, nemám! Ebéd után siesta van. Majd délután egy haboskrémes Cafe Latte után lehet folytatni a túrát. Ha totál kipurcantál, egyél egy fagyit. Ez a vércukorszintednek is jót fog tenni, és a hangulatodnak is. Este pedig keress egy hangulatos Trattoriát ahol iszonyúfinom igazi, hamisítatlan, olasz pizzát ehetsz. Mamma Mia!!! Induljunk már Rómába!!!

5montazs

Sokaktól hallom, hogy, mennyire várták a római kirándulást, de az emberek hangosak, a város meg koszos… Nos, igen, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács! Róma nem egy múzeum (bár abból találunk bőven), egy élő város, ahol emberek élnek. Csakúgy mint Budapesten. Vannak szebb és tisztább részek, és vannak kevésbé kellemes helyek. Ha jól akarod érezni magad, szorítkozz az előbbiekre. És hogy hangosak? De hát ők olaszok, ez természetes :)

Ha a nyaralásod emlékeit szeretnéd megörökíteni képekben, készíts saját kollázst, vagy válassz ajánlatainkból.

 

www.wikipedia.org, www.pinterest.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához