POP it UP!

„Nem akarom, hogy a kép azt ábrázolja, ami nincs. Szerintem a kép valódibb, ha a valós világ részeiből készül.” Robert Rauschenberg, amerikai művész ezzel az egyszerű kijelentéssel foglalta össze a POPart lényegét. Roy Lichtensteinnel és Andy Warhollal együtt az 1950-es években Angliából indult majd az Egyesült Államokban kibontakozó művészeti irányzat úttörőjeként olyan szimbólumokat, elemeket emelt be alkotásaiba, melyek hétköznapjaink részét képezték.

E művészeti irányzat kedvelt témái közé tartoztak az egészen hétköznap berendezési tárgyak, újságkivágások, élelmiszer márkák, képregények vagy éppen a sokszor – indokolatlanul – egekig magasztalt mozicsillagok és zenészek; azaz minden ami a hétköznapi ember életét körülveszi vagy befolyásolja.

A POPart témái később „visszataláltak” kiindulási pontjukhoz és a kiállítótermekből újra az átlagemberek otthonainak falaira, könyvespolcaira kerültek.

Kevés olyan művészeti irányzat létezik mely ennyire gyorsan és direkt módon hatott és reflektált volna arra korszakra, melyben kialakult. A POPart szellemisége, ideológiája a mai napig érezteti hatásait nem csupán a képzőművészetben, de az élet számos területén, így az otthon-design, a lakberendezés területén is!

A POPart kedvelt technikáit: a kiszámíthatatlan, eklektikus textúra használatot, a színek kavalkádját, az össze nem illő tárgyak kaotikus egyvelegét a mai napig előszeretettel alkalmazzák híres és elismert dekoratőrök.

Wallme Tipp!
Válassz számtalan POPart ihletésű dekorációs képünk közül, vagy böngéssz eklektikus tapétáink kínálatában!

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához