Lila szobák – A kreatív életterek!

A „leginspirálóbb színcsalád” – nem csak hölgyeknek! A sötétlila mély és előkelő, az orgonalilával friss, kreatív életteret hozhatunk létre. A vibráló élénklilák a luxus érzetét keltik, míg a lefojtott, tompa árnyalatok nyugalommal töltenek el.

Több korábbi bejegyzésünkben is kiemeltük, hogy az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a bevállalósabb merészebb színkompozíciójú belső terek!

A „simulékony” tojásfehér vagy világos khaki színű tereket a merészebb/komplexebb színcsaládok és kompozíciók váltották fel.

Az eddig csak történelemkönyvekben vagy galériák falain látott mélyebb tónusok egyre több otthonban kapnak helyet.

Ilyen színcsalád a viola (lila) színárnyalatait magába foglaló paletta is mely első reneszánsza a György korabeli klasszicista enteriőrök stílusához köthető majd később az 1920-as évek art déco irányzatai fedezték fel újra ezeket a dekadens, mély, selymes színképleteket!

Ezzel együtt viola színeket nem csak izgalmas történelmi hátterük és divatosságuk miatt érdemes kipróbálni. A színterápiával foglalkozók szerint e színcsalád rengeteg pozitív élettani hatásairól is híres:

A lila árnyalatai többek között mértékletességet, intelligenciát vagy alázatosságot is közvetíthetnek.

A lakberendezésben a lila színárnyalatok magabiztosságot és erőt sugározhatnak és pozitív energiával tölthetik fel a különböző tereket: Ha hajlamos vagy a szomorúságra vagy sokszor szenvedsz a kreatív energiák hiányától elég egy kevés lila felület és máris pozitívabbnak fogod érezni a hangulatod. – Mondják a szakértők!

A viola színek egész skáláját próbálhatjuk ki otthonunk különböző falfelületein. Íme néhány példa:

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a választott árnyalatot egy egész szobára „megrizikózzuk” próbáljunk ki először egy kisebb falfelületen.

lila12

A sötétebb szilvaszínű falfelületeken – ahogy a legtöbb sötétebb tónusú felületen – remekül mutat szinte bármilyen falikép (a keretezett, elegáns paszpartu szegéllyel ellátott képek különösen dekoratívan mutathatnak) …

lila13

 

 

… sőt, a világosabb színű falmatricákhoz is kiváló felületet biztosíthat egy levendula, mályva, ametiszt vagy sötét szilvaszínű falfelület!

lila14

A sötétlila szín néhány világos színű falmatricával dekorálva lányos szobákhoz ideális választás!

 

Ha pedig azt gondolnánk, hogy a lila árnyalataival kizárólag nőies, szofisztikált enteriőröket érhetünk el, nagyon nagyot tévednénk hisz az egyik legnagyobb amerikai festék vállalat a Sherwin-Williams pont a lila egy exkluzív hatású, maszkulin, matt szürkébe hajló árnyalatát választotta 2014-ben az év színének!

lila15

Sherwin-Williams Color of the Year 2014. – Exclusive Plum (SW 6263)

Ha pedig csak ki akarjátok próbálni a színcsalád pozitív élettani hatásait, kreativitásnövelő erejét válasszatok egyszerűen egy bíbor vagy lila színű képet portfóliónkból:

WMDA0016-absztrakt-bibor-szinu-modern-geometrikus-kollazs-szoba

Képek forrásai: Pinterest, Sherwin-Williams

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához