Hasznos kiegészítők és tanácsok az első saját lakáshoz!

Az első saját lakás megszerzéséhez az esetek döntő többségében rögös út vezet. Sokunk életében jelent fordulópontot és bizonyos szempontból egy új élet kezdetét is. Pont ezért, amikor végre magunkénak mondhatunk egy ingatlant, nem szabad félvállról venni a vele kapcsolatos teendőket, még akkor sem, ha ezek sokszor végeláthatatlannak tűnnek.

Cikkünkben ahhoz szeretnénk támpontot adni, hogy milyen apróságokra érdemes odafigyelni az első saját otthon berendezésekor.
1. Levéltartó

Nincs annál bosszantóbb, amikor befizetésre váró számláink, hivatalos leveleink vagy emlékeztetőink keresésére – örökkévalóságnak tűnő – fél órákat kell szánnunk. Érdemes már jó előre beszerezni egy olyan – kevés helyet foglaló – alkalmatosságot, ahol mindezeket tárolni tudjuk. A levéltartó tökéletes helyen van akár előszobában de akár az étkező kihasználatlan tereibe is elhelyezhetjük.

Levéltartó

2. Szőnyeg

Függetlenül attól, hogy első önálló lakásod bérlemény vagy saját otthon egy megfelelő szőnyeggel otthonossá, barátságossá és igazán egyedivé teheted!

Szőnyeg

3. Világítás

A fényforrás karakterének megválasztása döntő fontosságú lehet és az egész lakás hangulatára rányomhatja a bélyegét, ezért a megfelelő lámpabúra kiválasztására is nagy gondot kell fordítani. Ha kezdetben még nincs határozott elképzelésed az otthonod karakterét illetően, semmiképp se válassz színezett vagy túlságosan extrém lámpaburát. Amennyiben egy fiatalos ám mégis könnyen befogadható design-ra vágysz, a piacon sok helyen beszerezhető egyszerűbb – fehér vagy bézs árnyalatú – papír kompozíciók megfelelőek lehetnek.

Világítás

4. Hálószoba

Bár a bútorboltokban általában van lehetőség arra, hogy az új paplant, párnát, ágyhuzatot egyszerre, mindenféle erőlködés nélkül beszerezd mégis, ha hosszútávra tervezel érdemes a hálószobád berendezésére több időt szánni és nem „egy kalap alatt” letudni. Ez az a tér ugyanis ahol az egész napos hajtás után egy kis csendet, harmóniát és megnyugvást keresel, tehát e tér karakterének feltétlenül személyesnek kell lennie. Egy kis káosz, merészség mindenképpen belefér a hálószoba kialakításánál. Érdemes tehát az ágyhuzatot, a díszpárnákat, az éjjeli szekrényt különböző helyekről (akár antik darabokból) összeválogatni annak érdekében, hogy a lehető legotthonosabb legyen.

Hálószoba

5. Könyvespolc

Igazán üdítő érzés amikor az egyetem vagy főiskola elvégzése után jegyzeteinket és tankönyveinket eltehetjük vagy egyszerűen száműzhetjük a padlásra. A diploma utáni első lakás könyvespolcát már azok az olvasmányok, szerzők uralhatják, melyeket igazán szeretünk, legyen szó akár Thomas Mannról vagy Stephen Kingről. Megnyugtató és inspiráló érzés példaképeink, idoljaink műveivel körülvenni magunkat, ezért tehát a könyvespolc újragondolása semmiképpen sem maradhat ki az első lakásunk körüli teendők közül!

Könyvespolc

6. Megfelelő tálaló eszközök

A kollégiumi környezetből kiszabadulva nem árt kicsit felfrissíteni konyhai eszköztáradat is. A papírtányérok, műanyag evőeszközök és a folytonos pizza rendelés ideje lejárt! Gondolnod kell arra is, hogy ha szüleid vagy barátaid meglátogatnak, legyen kellő mennyiségű tányér vagy borospohár ilyen alkalmakra. Persze azért nem kell rögtön a legdrágább készleteket megvásárolnod, de fontos, hogy első lakásodban már a konyhát is bevond az aktív életterek közé!

Tálaló eszközök

7. Képek és dísztárgyak

Nem árt megadni a módját falfelületeid díszítésének is! Ideje elengedned a ragtapasszal, kutyafuttában falra ragasztott posztereket és fotókat. Egy-egy gondosan megválasztott keret (modern és antik egyaránt) vagy koncepciózusabb dekorációs trükk, igazán stílusossá varázsolhatja falfelületeidet.

Képek és dísztárgyak

Wallme Tipp!
Galériáinkban számtalan dekorációs kép közül válogathatsz a legkülönbözőbb stílusokban! Kezdj új lappal és álmodd újra velünk otthonod falait!

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához