Hangolódjunk Adventre

Mint minden év végén, a várakozás tölti be életünket karácsony közeledtével. Próbálunk kicsit lassítani a tempón, a „ te jó ég már ennek az évnek is vége?!”- felkiáltással, de ez közel sem olyan egyszerű. Vegyük csak szemügyre miről is szól a fáma! Néhány egyszerű dekorációval igazán könnyen ünnepi hangulatba kerülhetünk. Hajrá!

82eb985b26ad6ecc0480f753197309dc

Miről is szól Advent?

Nyilván mindenkinek van fogalma róla, de pontosítsunk!

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kis-böjtnek” nevezték ezt az időszakot.

87e128e35f8ba37a9508bd1b5176a611

A koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet.

A katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával, amelyet a harmadik vasárnapon kell meggyújtani, a lila szín a keresztény katolikus hagyományban a bűnbánat színe, a négy vasárnapból a harmadikon azonban az ünnep fölött érzett örömöt fejezi ki a rózsaszín gyertya.

montazs-koszoru

A naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

montazs_2

A vásárok

Hangulatos Karácsonyi vásárokkal találkozhatunk szinte minden nagyobb városban, ahol kézműves élelmiszerek és ajándék ötletek várnak ránk. Az ünnepi fények, a mézeskalács és a fűszeres forraltbor illata egy pillanat alatt hangulatba hoznak, de óvatosan a borozással, ha kocsival vagy! ;)

Frankfurter Weihnachtsmarkt erŲffnet

karacsonyi-vasar-a-vorosmarty-teren

Meghitt készülődést kívánunk!

Ha még nincs meg az ajándék, mindenképp néz körül nálunk

 

https://hu.wikipedia.org és Pinterest (www.pinterest.com)

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához