Halloween – „Csokit vagy csalunk”

Hogy divat vagy hagyomány, azt ki -ki döntse el belátása szerint, de manapság október végén pont olyan természetes dolog a halloween party, mint a Bálint napi „Valentin láz”. Észak-Amerikában ez inkább a gyerekek ünnepe, persze az eredete közel sem ilyen cuki, azért tény, hogy a tökfaragás nagyon mókás dolog!

3

Eredete

A Halooween egy elég régi, nem túl kedves, kelta hagyomány volt (az ősi kelta boszorkányok, démonok és kísértetek ünnepe volt a Samhain, amikor a druidák istenének áldoztak) és október 31-én éjjel tartottak. A kereszténység terjedésével azonban, inkább a Mindenszenteket (november 1.) kezdték el tartani ami nem más, mint az üdvözült lelkek emléknapja. Ehhez kapcsolódik egy másik keresztény ünnep, a Halottak napja, ami november 2-án tartandó, míg az előző az úgynevezett megdicsőült Egyházat (azaz a megtisztult lelkeket), addig utóbbi a szenvedő Egyházat (azaz az üdvösségüket még el nem nyert lelkeket) jelenti.

4

Miért pont tök?

A tök kifaragását a Brit szigetekről származtatják, ahol még tarlórépát, takarmányrépát vagy céklát használtak erre a célra. A néha arcokkal kifaragott tarlórépa-lámpások a Samhain fesztiválok szereplője volt Írországban és a skót felföldön. Samhain idején a tündéreket és szellemeket igen aktívnak vélik. A lámpások háromféle céllal is bírtak. Egyrészt, hogy kivilágítsák az utat Samhain éjszakáján, másrészt hogy a szellemeket és egyéb másvilági lényeket jelképezzenek, illetve hogy megvédje azoktól az embereket és otthonaikat. Néha ablakpárkányokra is helyezték őket, hogy ezeket a lényeket távol tartsák otthonaiktól. Azonban mások szerint a lámpások Mindenszentekhez (november 1.) és Halottak napjához (november 2.) kapcsolódik, és a pokolban lévő keresztény lelkeket szimbolizálják.

2

tokos

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lanter nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta magával. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét, ha végre leengedi őt. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Végül az ördög szánta meg és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tüz parazsából, a parazsat Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a marharépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.
Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű látványosabb kivájt vigyorgó sütőtök forma váltotta fel.

1

Mindegy, hogy tartjuk-e a Halloweent vagy sem, az őszi dekorációk alap darabja a tök! Használjuk hát bátran!

 

www.pinterest.com, https://hu.wikipedia.org/

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához