Giclée nyomtatás

Mi az a Giclée?

A „giclée” francia szó, jelentése nyersfordításban „fröcsköl”. Ez a fröcskölés a tintasugaras nyomtatásra utal. Jelenleg ez az a nyomtatási mód, amely a megfelelő gépek és alapanyagok megléte mellett megfelel a legmagasabb minőségű művészi reprodukciós alkalmazásokhoz. Mivel nincs egy meghatározott nemzetközi standard rendszer a giclée nyomtatáshoz, ezért fontos tisztában lenni, hogy az adott nyomdaipari cég nem csak részben, hanem a következő összes pont esetében megfelelően felkészült. A giclée nyomtatás nem a limitált kiadást, sorszámozott művészi nyomatok előállítását jelenti! Ezt sokan félreértik. A giclée nyomtatás egy technikai fogalom, mely csak a következő 3 feltétel esetén valósul meg:

1. A mű digitalizálása

A digitalizálás (példának most egy eredeti olajfestmény) történhet fotózással vagy szkenneléssel. A utólagos meglepetések elkerülése érdekében ezt célszerű stúdióban elkészíteni, ahol a beállítások mindig konzisztensek és az elkészült felvétel már a megfelelően bekalibrált színprofillal kerül elmentésre. Egy ilyen stúdióban nem változik a minőség, ha például napos vagy borult az idő, ha hideg vagy melegfényű a megvilágítás, ha túl sötét vagy túl világos van. A konzisztens környezet, beállított és bekalibrált digitalizálás miatt már a bemenetnél tökéletes „alapanyagot” kapunk a későbbi giclée művészi nyomtatáshoz. Nagyobb méretű festmények és nagyobb méretű nyomtatásnál a digitalizálás felbontása is fontos, hogy a giclée nyomat ne legyen „pixeles”, homályos.

Giclee nyomtatás

2. Művészi minőségű nyomtatás

A WallMe műhelye napjaink legmagasabb minőségű minőségű giclée nyomtatásra képes nyomtatóival rendelkezik:  2880 dpi felbontás, 12 szín. A 2880dpi a 1440 – 2400 dpi felbontáson felül a 2880 dpi még tovább osztja a festékcseppeket egy adott méretű területen a papíron, így már közelről nézve sem látunk festékcseppet! A megfelelő felbontású digitalizálás esetén a nyomtatás szinte megtévesztő az eredetihez képest. A 12 szín a hagyományos 4, 6 vagy 9 színes fotónyomtatási rendszerekhez képest olyan további direkt színeket tartalmaz, ami további növeli a nyomtatás színspektrumát. A megnövelt színtér főleg élénk színű giclée nyomatoknál mutatkozik meg.

3. Festék

A megfelelő nyomtató mit sem ér UV álló festék nélkül. Az általunk használt pigment tartalmú festék a mai kor technológiájában elérhető legmagasabb élettartamot biztosítja. Ez az élettartam a vezető Wilhelm Imaging Research Inc. digitális fotográfiai kutatóintézet és laboratórium által került meghatározásra olyan speciális UV fény exponáló berendezésben mely a napsugárzás káros hatásait hivatott leutánozni, felgyorsítva. Ezzel az eljárással az általunk használt festék és alapanyag kombináció legalább 60 évig nem változtatja a színét (nem fakul) szemmel érzékelhető mértékben.

4. Nyomathordozó

Amit még a legtapasztaltabb digitális nyomdák, művészi nyomtatással foglalkozó stúdiók is sok esetben figyelmen kívül hagynak: Nem csak az UV fény károsítja a nyomtatott giclée nyomat színeit! A színek fakulásának számtalan egyéb tényezője van. E tényezők közül az UV fény sugárzása mellett az alapanyag savas kémhatása, optikai fehérítő tartalma…stb. az, ami hosszútávon káros hatással lehet és a művészi nyomatunk idő előtt kifakulhat. Egy pigmentes festéknél ha bár tudna 60-100 éves fakulás mentes élettartamot is, a nem megfelelő papíron/vásznon akár 2-5 év múlva is elindulhat a fakulás. Ezért is fontos, hogy az egész rendszer egymáshoz kapcsolódjon. A giclée nyomtatás minden technológiai alappillére stabil legyen.

Nálunk a Wallme Decor Kft.-nél nincs általános jó minőségű fotópapír, művészpapír vagy festővászon. Egy olyan gyártó nyomathordozóit használjuk kizárólag amely 500 éve (nem elírás!) a papírgyártás területen van és a nyomtatható médiái egytől egyig a Wilhelm Imaging Research Inc. által kerültek certifikálása. Ezek az alapanyagok speciálisan a művészi nyomtatásra (Fine Art Printing) lettek kifejlesztve, savmentes és optikai fehérítő mentes anyaguknak köszönhetően az elérhető legmagasabb szintű múzeumi nyomtatásra alkalmasak.