Gasztroitália – Avagy ezt az 5 ételt biztosan megkóstolod, ha oda látogatsz!

 

 Az ősz csodálatos időszak egy olasz utazáshoz. A turistatömegek megritkulnak, az árak és a hőmérséklet is csökken, az olasz ételek pedig fantasztikusak. Az olasz ételek kapcsán egészen biztosan erre a 3 dologra gondolsz először: pizza, spagetti, tenger. Vess egy pillantást, mit kínál ősszel Olaszország.

Kora ősszel az ország nagy részében még kellemes langyos nyári időjárás van, de szezon végén határozottan megérkezik a hideg. Az ősz a part mentén enyhébb, míg a félsziget belsejében és a hegyekben hidegebb.

Itáliáról mindenki rögtön a hasára gondol. Nem véletlenül. A gasztronómiája éppoly egyedi és magával ragadó, mint a sportautói. De mi most az előbbire koncentrálunk. Szóval vegyük szépen sorba, hogy mik azok az ételek (amik bár minden bizonnyal itthon is elérhetőek, sőt akár magunk is elkészíthetjük), amiket feltétlenül ki kell próbálunk ha ott járunk.

1) Pizza

Ennél olaszabb dolog…nooos, talán a…. nem, NINCS! Az igazi és hamisítatlan természetesen a Pizza napolitana azaz a nápolyi pizza, amit tavaly javasoltak a világörökség részének listájára. Egyrészt iszonyú büszkék rá az olaszok, másrészt ki nem állhatják, hogy a világ minden táján össze-vissza pakolgatják rá a feltéteket. Így szeretnék, ha az egész világ megkülönböztetné az IGAZI pizzát a többitől. Ha a legeslegeredetibbet akarod kipróbálni, akkor Nápolyban a Da Michelle-be kell menned. Nem mellesleg itt kóstolta meg Julia Roberts is ezt a csodát, az Ízek, imák, szerelmekben, Ő már csak tudja.

pizzeria

pizza_montázs

2) Spaghetti a’la Carbonara

óh igen. Ezt mindenképp. Megjegyzem itthon is lehet olasz éttermekben finom carbonara spagettit enni, amiben természetesen sem sonka sem tejszín nincs! Nálam személyes kedvenc, de én egy tésztaimádó vagyok.

spaghetti

3) Rizottó

hát igen, én is próbálkoztam már vele, ettem is pár (nem csak olasz) helyen, de azért „zongorázni lehet a különbséget”. A rizs állaga csak egy dolog, de meghatározóak a helyi alapanyagok, még az olíva olajnak is más íze van (ennek oka talán lehet az is, hogy az itthon kapható olíva olajok nagy észe spanyol importból jön) Sóval ha szereted a rizst, ha nem a rizottót kóstold meg!

risotto

4) Tiramisu

Nálam a desszertek, desszertje. A maga egyszerűségével és nagyszerűségével. hagyományosan nincs benne rum és semmi ehhez hasonló, helyette Marsala-t (ami egy szicíliai borpárlat) tesznek a krémbe, amiben nyers tojás sárgája van, a piskótát olaszos eszpresszóba forgatják. Hmmm…. Ellenálhatatlan!

tiramisumontázs

5) Olasz fagyi

Nemcsak azért mert ők hírből sem ismerik azt a gombócozós kanalat, és olyan gigantikus adagot kapunk, hogy az felér étkezéssel (mondjuk uzsira szieszta után, hogy helyre álljon a vércukorszintünk), hanem mert olyan elképesztően finom fagyit még életemben nem ettem, mint Olaszországban, ott is Padovaban az Al Bancale-ban.

fagyi montázs

A reggelek és esték hűvösek, de a nappalok általában napsütöttek. A november a legcsapadékosabb hónap, de még mindig marad elég napos idő. Decemberben megérkezik Olaszország számos helyén a hó.

48545960_xxl

Ha idén ősszel nem Olaszország az úticél, de csempészél belőle az otthonodba, akkor feltétlenül nézz körül a kínálatunkban!

Kínálatunkban bőven találsz az évszaknak és a hangulatodnak megfelelő darabokat, nézz körül!

képek forrása: Pinterest

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához