A francia fővárost számtalan jelzővel illetik, van, akinek a romantika városa, van, akinek a divat fővárosa, van, akinek gourmet-város. Mindannyiuknak igazuk van. Egy lüktető divatfőváros romantikus helyekkel, ahol fantasztikus
gasztroélmények várnak mindenkit,és ha valaki forróbb hangulatra vágyik, nem kell chilit ennie, látogasson el inkább a Moulin Rouge-ba. ;)
Az 1889-es Világkiállításra készült Eiffel-torony a mai napig meghatározó jelképe a városnak. Gyakorlatilag olyan szinten kötik össze a kettőt, hogy ha az ember kimondja a „Párizs” szót, lelki szemei előtt azonnal az Eiffel-torony jelenik meg.
Ezen felül persze számtalan más gyönyörű remekmű is ékesíti a várost. Ott van a Notre-Dame Székesegyház a csodálatos rózsaablakával; az Arc de Triomphe (közismert magyar nevén a Diadalív) a Champs-Élysées végpontján; a Louvre, ahol a nagy mesterek műveiben gyönyörködhetünk. Ha ezt a francia hangulatot otthon is szívesen látnád, vagy akár egy Monet csodálnál a nappaliban, azt is megtalálod nálunk.
Azt hiszem, erről a tényről sem kell senkit meggyőzni, hisz számos nagy divatcég és kozmetikai vállalat nevében is szerepel a város. A high fashion, azaz az „haute couture” (ejtsd.: ot kotűr) itt született, még a 19. században.
A divathét sorozatot New York, London és Milánó után Párizs zárja, ők a „négy nagy”, aki számít a divatvilágban, az itt jelen van.
Természetesen, ha romantikára vágyunk, nem kell megmásznunk azt az 1710 lépcsőfokot az Eiffel torony tetejéig, bőven elég, ha alatta sétálgatunk, piknikezünk egyet a parkban, vagy a Szajna parton andalgunk kéz a kézben.
Ha megéheznénk, vagy egy frissítő kávéra vágynánk, akkor nem lesz nehéz dolgunk, gyakorlatilag minden sarkon akad egy kávézó, ahol egy ínycsiklandó párizsi tejeskávét ihatunk – pl. az Angelina’s- ban, ami az örök Audrey Hepburn kedvenc helye is volt.
Ha Párizs, akkor baguette és croissant, ezek elengedhetetlen kellékei a párizsi reggelinek. Maga Gordon Ramsey is elment a francia fővárosba, hogy kiderítse, mi az igazi croissant titka, mitől olyan puha és mégis ropogós, ami csak úgy elolvad az ember szájában… hm…nyami… :)
Na meg persze a Macaron – bár nem tekint olyan múltra, mint a croissant, de legalább olyan ismert és népszerű ez a szivárványszínű mennyei édesség.
Az igazi francia gasztronómia persze nem merül ki az édességben, sőőőt, az csak a pont az ‘i’-n. Ha könnyed bepillantást szeretnénk nyerni egy kellemes este alkalmával, és nincs kedvünk kimozdulni, akkor ajánlom a „Julie és Julia – Két nő egy recept” című (kicsit életrajzi, de nagyon is könnyen emészthető) filmet, mely egyébként igaz történeten alapul. A filmből azt is megtudhatjuk, hogy a francia konyha három alapanyaga nem más, mint a vaj, vaj és még egy kis vaj :)
Azt hiszem, nem sok ember él a Földön (na jó a 3. világot nem számítva és India legkisebb falvait), aki ne hallott volna már akármilyen kontextusban a Moulin Rouge-ról, azaz a „vörös malom”-ról. A lokált 1889. október 5-én a párizsi
Montmartre-on nyitották meg, látványos táncos revüműsorokkal kápráztatja el ma is a közönséget.
Nincs olyan évszak vagy napszak, ami ne állna jól ennek a városnak. Mindegy, mikor látogatunk oda, biztosan rengeteg élménnyel térünk majd haza. Bon voyage! ;)
Képek: www.pinterest.com