Építészet: A modern épület design története a filmvásznon

Ebben a zseniális montázsban a modern építészet valós és fiktív (csak az adott film kedvéért tervezett) remekeit válogatta össze a videó készítője. A legelképesztőbb, legszebb épületekből most mi is bemutatunk nektek néhányat!

1. Ennis House

Az 1924-ben (!) épült, egyszerre ókori és futurisztikus atmoszférájú Ennis épületet a világhírű Frank Lloyd Wright tervezte. A ház Los Angeles Los Feliz negyedében található és többek között olyan filmek színhelyéül szolgált mint A sáska napja, A ház a kísértet hegyen,  A szárnyas fejvadász, vagy a Mulholland Drive.

Wright saját bevallása szerint az inspirációt leginkább a maja templomok architektúrájából merítette.

Sajnos az épület egy 1994-es földrengés majd később a mostoha időjárás miatt nagyon megrongálódott a felújítások pedig roppant költségesek voltak melyeket az ház megmentésére megbízott alapítvány már nem tudott előteremteni.

2011-ben az  Ennis House Foundation a milliárdos Ron Burklenek ajánlotta fel eladásra a házat egy jelképes vételár (4.5 millió dollár) és annak fejében, hogy az épületet műemlékvédelmi szempontok alapján felújítja és gondozza az Ennis House hagyatékát.

2. Villa Necchi Campiglio

Ha az a szerencse ér, hogy alkalmad nyílik Milánóba látogatni semmi pénzért ne hagyd ki a lehetőséget, hogy ellátogass ebbe a szemkápráztató épületbe mely jelenleg múzeumként működik. A villa 1932 és 1935 közötti épült racionalista stílusban ám  art deco jegyekkel keverve (tervező: Piero Portaluppi).

Meglepő, hogy egészen 2009-ig kellett várni, hogy ezt a csodálatos épületet felfedezzék a filmművészet számára, ám Luca Guadagnino rendező szerencsére kamatostól pótolta be a hiányt hisz Io sono l’amore (Szerelmes lettem) című filmje szinte teljes egészében a villában játszódik.

3. The Lake House

Nem sok példát lehet találni a filmtörténetben arra amikor egy épület (illetve az építészet mint szakma) annyira fontos dramaturgiai szerephez jut mint a 2006-os Ház a tónál című filmben.  A kultikussá vált épület csak és kizárólag a film miatt épült fel a minnesotai Maple tavon ám sajnos környezetvédelmi okokból a forgatás után el kellett bontani.

Az épületet a film produkciós designere Nathan Crowley álmodta meg a chicago-i  McDonough építőirodával közösen.

4. A Schaffer rezidencia

A kaliforniai Glendaleben található Schaffer épület a tervező John John Lautner egyik leghíresebb alkotása. A Lautner kézjegyének mondható modern, futurisztikus jegyeket felvonultató látásmód ebben az épületben egy emberközpontú, meleg és otthonos léptékben jelenik meg.

A Schaffer épület a modern minimalista építészet iskolapéldája, nem csoda hát, hogy az addig csak divattervezőként tevékenykedő Tom Ford 2009-ben ezt az épületet választotta rendezői bemutatkozása díszletének (A Single Man).

5. Casa Malaparte

„Egy brutális környezetből kovácsolt csoda” – Simon Jacobsen

A Casa Malaparte tájolása miatt valószínűleg a válogatás legidillikusabb és egyben legizoláltabb villája. Az épület Capri szigetén található egy kiugró sziklán. Tervezője Adalberto Libera az épület hatalmas és dramatikus lépcsőjével az antik építészet előtt kívánt tisztelegni. A villa a kortárs olasz építészet egyik leghíresebb alkotása. Renoméjához pedig csak hozzáadott, hogy 1963-ban Jean-Luc Godard itt forgatta Megvetés című filmjét Brigitte Bardot-val a főszerepben.

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához