Edvard Munch & Pink Floyd

Újabb példa a zene és a képzőművészet tökéletes összhangjára! Sebastian Cosor, szupertehetséges román animációs művész lélegzetelállító rövidfilmjében az expresszionista festészet egyik legemblematikusabb műve kel életre.

Mielőtt tovább olvasnál, nézd meg Sebastian zseniális munkáját!

Edvard Munch négy változatban festette meg A sikoly című művét mely végül az absztrakt festészeti irányzatok örökös „közönségkedvencévé” és hivatkozási pontjává vált.

A kép keletkezéséről kevés információ áll rendelkezésre ám az bizonyos, hogy Munch a halálfélelem gondolatát akarta visszaadni festményében.

Naplójában líraian ír a kép keletkezési körülményeiről, inspirációjáról:

„Két barátommal sétáltam az úton – A nap leszállt. Az ég hirtelen vérré vált – engem pedig megcsapott a szomorúság lehellete. Megálltam – holtfáradtan nekidőltem a kerítésnek. A fjord felett a felhőkből bűzös vér csöpögött. A barátaim tovább mentek, én azonban remegve álltam, egy nyílt sebbel a mellkasomon. Hallottam, amint egy óriási, szokatlan sikoly hasít bele a természetbe”

a sikoly_much

A sikoly – Edvard Munch képének 1910-ben készült verziója. (The Munch Museum)

Sebastian Cosor dramaturgiai érzékét dicséri, hogy alkotásához olyan zenei aláfestést választott melynek szöveges szekvenciái látványos párhuzamot alkotnak Munch gondolataival!

A választott dal a The Great Gig in the Sky című Pink Floyd szerzemény melyben az alábbi párbeszédet fedezhetjük fel:

„- And I am not frightened of dying. Any time will do, I don’t mind. Why should I be frightened of dying? There’s no reason for it – you’ve got to go sometime.

– I never said I was frightened of dying.”

Magyar fordításban:

„- Nem félek a haláltól, jöjjön bármikor, nem érdekel.

Miért félnék tőle? Nincs semmi okom rá – csak el kell mennünk valamikor.

– Sosem mondtam hogy félnék a haláltól.”

Néhány érdekesség:

  • A képen látható vörös éjszakai égbolt valószínűleg valós eseményekre utal, ugyanis Indonéziában ekkoriban tört ki a Krakatoa vulkán, a por miatt pedig egész Európában vörös félhomályt észleltek.
  • Edvard Munch négy Sikoly változatából az Oslói Nemzeti Galéria két változatot őriz. A Munch Múzeum egy másik festett változatot őriz 1910-ből, valamint egy pasztell verziót is 1893-ból. Az 1895-ből származó pasztellképet 2012. május másodikán a Sotheby’s aukciós ház bocsátotta aukcióba, ahol az 119 922 500 dollárért kel el.
  • A Pink Floyd dal szöveges szekvenciáiban Patricia Watts hangja is hallható aki a zenekar turné mendzserének, Peter Watts-nak a felesége. Az ő kislányuk Naomi Watts akit a King Kong, A kör és a Mulholland Drive című filmekből ismerhetünk.

Fedezd fel az expresszionista mestereket a Wallme portfóliójában!

Forrás:
http://www.openculture.com/2015/04/edvard-munchs-famous-painting-the-scream-animated-to-the-sound-of-pink-floyds-primal-music.html

Szövegek:
http://hvg.hu/kultura/20111212_edvard_munch_szuletesnap_a_sikoly
http://frankzappa.blog.hu/2011/08/11/the_dark_side_of_the_moon_forditas#A nagy égi koncert
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_sikoly

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához