Cézanne-hét

Cézanne-hét a WallMe-nél

Születésnapja alkalmából (1839. január 19.) ezen a héten a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja előtt tisztelgünk.

Fedezd fel Paul Cézanne alkotásait és vásárolj belőlük magával ragadó reprodukciókat most 15% kedvezménnyel 2015. január 19. és 25. között !

Cézanne: Önarckép

 

Paul Céznanne-ról

Paul Cézanne-t legtöbbször az impresszionisták csoportjának tagjaként emlegetik ám tartózkodó, különc életvitelének és egyedi művészi felfogásának köszönhetően pályája merőben eltért kortársaitól!

Cézanne – a legtöbb impresszionista festővel ellentétben – jómódú polgári családba született egy Aix-en-Provence-i bankár gyermekeként. Szülei jogi pályára szánták ezért beíratták az Aix-i Egyetemre. Már jogi tanulmányai alatt is sok időt töltött festők körében és ahogy csak tudta, mint művész is képezte magát.

1862 novemberében aztán végleg feladta jogi praxisát és a fővárosba költözött ahol a Svájci Akadémia műtermében kezdett el dolgozni. Itt ismerkedett meg későbbi pályatársaival Camille Pissarróval, Pierre-Auguste Renoirral, Claude Monet-val és Alfred Sisley-vel.

1874-ben az impresszionisták botrányosra sikerült első kiállításán mutatta be először képeit ám a kritikai visszhang jó időre elvette a kedvét a nagyközönség előtt való szerepléstől.

Cézanne csak élete kései szakaszában, az 1880-as és 1890-es évek évekre érte el művészi csúcspontját. Ebből a korszakból származik többek között a Montagne Sainte-Victoire-ciklus és a Nagy fürdőzők-ciklus is.

Cézanne érdeklődését elsősorban nem a formák, fények valósághű visszaadása kötötte le, sokkal inkább a formák és témák anyagának, tömegének, struktúrájának érzékletes (kortársai számára sokszor kegyetlen és durva) visszaadása.

Művészi felfogásával a festészet egy teljesen új generációjának – az expresszionizmus és kubizmus követőinek – előfutáraként tekinthetünk rá.