Black Friday – Miért pont a péntek lett fekete?

Novemberben, mindenki tűkön ülve várja a Black Fridayt, hogy a rég áhított holmikhoz jutányos áron juthasson. De mi is az a fekete péntek? Miért novemberben? És főleg, miért pont pénteken? Most lerántjuk a leplet!

bf

Elég messzire kell visszamennünk az időben és térben egyaránt, a válaszokért. Egész pontosan Az USA-ig 1621-ben.

Thanksgiving-Printables-Horizontal

 

Miért pont novemberben?

Mert mindig a Hálaadás (Thanksgiving) napot követően tartják, és köztudott, hogy a hálaadás minden november negyedik csütörtökén van Amerikában. Az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

Országos szinten hivatalosan George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot, 1789-ben. Rendszeres ünneppé Abraham Lincoln 1863-as proklamációja után vált, eleinte november utolsó csütörtökén, később – Franklin Roosevelt elnöksége alatt, egy kongresszusi rendelet nyomán – november negyedik csütörtökére pontosítva a napját.

image

 

Miért pont péntek?

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken hagyományosan igen nagymértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom.

A fekete péntek kifejezést számos eseményre használták már a 19. század óta, amikor először az 1869-es pénzügyi válság volt az apropója. A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják ezt a kifejezést, használata Philadelphiából ered és a sűrű közlekedésre utal. Első ismert megjelenésekor az 1965. évi fekete péntekre utalt:

Black-friday-shopping-1920x1080

1966. január — „Fekete péntek” nevet adta a Philadelphiai Rendőrség a hálaadást követő napnak. Azonban ez nem egy kedveskedő név. A fekete péntekkel indul meg a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár.

A kifejezés Philadelphiából ered, és a sűrű forgalomra utal. Újabban a kereskedők és a média inkább arra utal a kifejezéssel, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Black-Friday-Sale

Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-án tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak. Sőt, eltérve kicsit az amerikai hagyományoktól, itthon idén 2 fekete péntek is lesz. Az egyik már holnap!!! A másik a hivatalos, november 24-e, ahogy a világ más pontjain is.

Hogy mennyire jutányosak ilyenkor az árak, azt ki-ki döntse el belátása szerint, de hozzánk  feltétlenül nézzetek be, mert rendkívüli 20% -os kedvezménnyel várunk  mindenkit, november 24-én.

Továbbá A hét ajánlata keretein belül hétről – hétre újabb terméktípusokhoz juthattok kedvezményes áron!

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához