Bevezető: a semleges színek otthonunkban

Amikor meghalljuk a „semleges szín” szókapcsolatot, általában rögtön valami sótlan, élettelen, kommersz hatású színkompozícióra asszociálunk. Ez a leegyszerűsítés azonban mára már nemcsak elavult, de köszönőviszonyban sincs a fogalom aktuális jelentésével.

A semleges színek ma sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a belső enteriőrök színharmóniáinak kialakításánál mint a közelmúltban bármikor. A 60-as 70-es évek (egészen az ezredfordulóig divatos) rikító, az alapszínekkel operáló „Pop Art” ihletésű tereit szépen lassan felváltották az addig csak kiállítóterekben vagy hotelekben használt, bonyolultabb  kevert színtónusok. A semleges színek használata azonban egyáltalán nem új keletű tendencia, igazi divatjuk egészen a 20-as 30-as évek szecessziós irányzataihoz nyúlik vissza ám mint a design és a divat oly sok területén, dédszüleink sikkje itt is utat tört magának és új reneszánszba kezdett!

Semleges színek1

Négy táncos – Edgar Degas festménye

 

A semleges színek hivalkodástól – direkt hatásoktól – mentes tónusai nem csak könnyebben befogadható, nyugodtabb, harmonikusabb, otthonosabb belső terek kialakítására alkalmasak de elvitathatatlanul kölcsönöznek valamiféle hétköznapi eleganciát is választott tereinknek.

2015 néhány markánsabb szín-trendje:

Mindezek mellett nagy előnyük, hogy falaink dekorációit, képeinket, kereteinket sokkal hangsúlyosabbá teszik mit a sokszor tolakodó hatást keltő alapszínek.

Pontosan ezért a Wallme blogjában arra teszünk kísérletet, hogy egy új cikksorozattal bevezessünk titeket a „rafinált” semleges színek izgalmas világába, hogy segítségükkel olyan belső tereket alakíthassatok ki melyben igazán otthon érzitek magatokat!

Köztudott, hogy minden színharmónia (színcsalád) különböző hangulatokat hívhat elő illetve az is, hogy bizonyos személyiségtípusokhoz más és más színkompozíció illik.

Ennek fényében cikksorozatunkban igyekszünk majd a színválasztás és az inspiráció meglelésének minden fontos aspektusára kitérni, minden szempontot sorra venni és a lehető legtöbb színcsaládot bemutatni annak érdekében, hogy falaid valóban téged képviselhessenek!

Ízelítőül nézegessetek néhány igazán merész és aktuális design megoldást:

Wallme Tipp!
Színharmóniákat, inspiráló hangulatokat éltünk számtalan területén találhatunk. Akár kedvenc festményünk  szemlélése közben vagy egy kiadós őszi séta alkalmával is felfedezhetjük a nekünk tetsző árnyalatot! Vezess naplót, fotózd le és jegyezd fel a neked leginkább tetsző árnyalatot!

Szakirodalom: Alice Buckley: Harmonikus színek (Officina Kiadó)

Paletta: http://www.elledecor.com/design-decorate/color/advice/g821/2015-pantone-color-of-year/

Szoba képek: Pinterest

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához