Azok a csodálatos ’50-es évek… 2. rész

A méltán népszerű korszak jellegzetes stílusjegyeinek tárháza szinte végtelen. Ez a designban oly meghatározó és gazdag időszak számos remekművel ajándékozott meg bennünket. Lássuk, hogyan varázsolhatjuk otthonunkat egyedivé és stílusossá az ’50-es évek jegyében!

Mid-Century-Bar-PIXERS-blog

Forrás: Etsy

Folytassuk kalandozásunkat az ’50-es években. A múlt század derekára jellemző stílus leginkább akkor jött újra divatba, amikor 1983-ban megjelent Cara Greenberg könyve a ’50-es évek bútorairól . A dekorációk jól tükrözik a korszak rendkívüli báját, mely egyedi a természetes bútoraival, az ősz meleg színeivel egészíti ki a geometrikus tapétákat és jellegzetes retro motívumokat. Hogyan érhetjük el ezt a hatást a saját otthonunkban? Erre adunk további tippeket

Stílusos világítás

Az akkori kor minden otthonában találhattunk egy káprázatos függőlámpát, amely a mennyezetről lógott vagy megvilágította a karcsú dohányzóasztalt. Az egyedi függőlámpák megannyi lakásban egy darabka művészetet képviseltek – gyönyörű szobrok, melyek vonzzák a tekintet és dekorálják az enteriőrt az egyszerű, letisztult bútorzat kísérőjeként. A merész világítás elengedhetetlen velejárója ennek a stílusnak – rajta hát, ne legyünk félszegek e téren sem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eclectic-San-Sebastian-apartment-of-spanish-interior-designer-Mikel-Irastorza-7

Tom Dixon Cső lámpája (Forrás: NordicNew.nl)

Tükröm, tükröm…

Általánosságban elmondható, hogy a tükör az egyik legtökéletesebb design kiegészítő, mert légies érzést kölcsönöz minden szobának. A lényeg, hogy jól válasszuk meg a helyét. A teret nagyítja azáltal, hogy visszatükrözi a fényt, kiemeli a tájat is, ha a terasz ajtóval vagy ablakkal szemben helyezzük el. Az ’50-es évek egyik legfontosabb kiegészítője volt – talán mert a bubifrizurát gyakran kellett ellenőrizni ;)

A korszak egyik ikonikus darabja a Napsugár tükör. Tökéletesen mutat a falon egy stílusos komód vagy konzol asztal mellett, nappaliban, fürdőben, hálóban vagy bárhol…

Sunburst-Mirror-Mid-Century-Style-PIXERS-blog

Shoreditch Tallboy és a Napsugár tükör (Forrás: Rose & Grey)

Mid-Century-Mirrors-2-PIXERS-blog

Az a bizonyos bárszekrény

Legyen az egy beépített bárpult vagy egy bárszekrény a nappaliban, ez is egy igazán nosztalgikus módja, hogy visszarepüljünk az ’50-es évekbe. Szerezz be néhány parti kelléket, mondjuk pár vintage üveget, likőrt és egy koktél shakert. Fantasztikusan mutat egy koktél partin, de a mindennapoknak is kivételes dekoratív eleme lesz.

Mid-Century-Bar-2-PIXERS-blog

Parker zsúrkocsi (Forrás West Elm)

Modern konyha

Fantasztikus dolog, hogy ha megnézünk egy konyhát az ’50-es évekből, akkor azt is hihetnénk, hogy egy mai modern konyhát látunk. Az akkor futurisztikusnak tűnő egyszerű és letisztult vonalvezetés még ma is a legmodernebb stílusjegy. A rozsdamentes acél és a márvány pult az egyik legmeghatározóbb elem, a padlóburkolat parafa vagy laminált. Az egész tér tökéletesen áttekinthető, amiben mindig rend uralkodik. A falat itt is feldobhatjuk egy-egy dekoratív képpel.

Mid-Century-Kitchen-PIXERS-blog

Retro konyha Dallasban (Texas). Fotó: Sarah Greenman. Forrás: Houzz

Mid-Century-Kitchen-3-PIXERS-blog

David Hyun Konyha design (Forrás: Glikachu)

Az ördög a részletekben rejlik

Néha az apró részletekkel érhetjük el a legnagyobb hatást. Igazi retro hangulatot kölcsönözhetünk otthonunknak egy meghatározó faldekorációval, ami lehet egy merész műalkotás, egy érdekes mintájú textil/tapéta  vagy akár szobanövényt (pl. pálmafa) ábrázoló poszter, illetve családi képek vintage keretben. Bármelyiket választod, mi segítünk.

Interior Photography, Interiors,  Photography by Allison Corona

Fotó: Allison Corona

contemporary_remodel_mid-century_modern_home_05

Kevin Pruitt enteriőr Austinban (Texas). Forrás: karmatrendz.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.pixersize.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához