Azok a csodálatos ’50-es évek… – 1. rész

Azok a bizonyos ’50-es évek, melyek oly termékenyek voltak építészeti, enteriőr- és termékdesignban egyaránt szerte a világon, valójában az 1933-1965-ig terjedő időszakot értjük alatta. Olyannyira volt gazdag ez a periódus kulturális, művészeti és számtalan más aspektusból, hogy képtelenség lenne összefoglalni egy cikkben. Sorozatunkban bemutatjuk, milyen trükkökkel hozhatjuk vissza otthonunkba ezt a stílust, ami valójában sosem ment ki a divatból.

mid-century-media-console-with-unique-table-lamp-and-wood-flooring-also-tufted-sofa-and-creative-coffee-table-with-brick-wall-for-living-room

Fotó: Kimberley Bryan (Forrás: Houzz)

Fa bútorok és panelek

A legtöbb mai bútor a fa valamely préselt változatából készül (rétegelt lemez, laminált bútorlap, MDF stb.). De a valódi fa, ami az igazi otthon atmoszféráját megteremti napjainkra a luxus szinonimájává vált. Inspirálódj az időtlen klasszikusok munkáival, úgy mint Verner Panton, Arne Jacobsen, George Nelson vagy Charles & Ray Eames. Ezek egyszerű, könnyed és magas minőségű darabok. Ha nyitott szemmel jársz, találhatsz számtalan kincset a bolhapiacon is, pl. szekrényt, komódot vagy széket, melyek általában teak, mogyoró, tölgy vagy rózsafából (illetve ezek kombinációjából) készültek és sok év múltán is remekül mutatnak (vagy mutathatnak egy kis törődés után). Persze nagyon sok replikát is lehet kapni, ha nincs időd a bolhapiacon kutatni. És ami még erre a stílusra annyira jellemző, azok a falpanelek. Erre jó alternatíva lehet a fa mintázatú tapéta  is. ;)

retro-mid-century-style-interior-design-7

Forrás: Interiors By Studioum

Bútorok a bolhapiacról

Próbáld meg elkerülni a tömeggyártású bútorok vásárlását, helyette menj a bolhapiacra, kincsekre vadászni! Ez az első lépés ahhoz, hogy stílusos és egyedi otthonod legyen. Használd a fantáziád – nem minden az, aminek első ránézésre látszik! A sikerért bizony meg kell dolgozni, szóval ha egy dohányzó asztalnak hiányzik a lába vagy egy szekrénynek kopott a lakkozása, egy kis munkával a szuper stílusos új nappalid éke lehet.

furniture-interesting-living-room-decoration-using-black-fabric-arm-chair-along-with-round-tapered-chair-legs-from-mid-century-modern-furniture-fetching-home-interior-decoration

Kincsek a bolhapiacról

 

Mid-Century-Furniture-Paris-France-Flea-Market-Vintage

Párizsi bolhapiac (Forrás: MadForMidCentury.com)

Nyitott terek

Ha igazán mélyen akarod beleásni magad ebbe a stílusba, ahhoz kell némi bátorság és elszántság. Egy-egy fal részleges vagy teljes eltávolításával olyan funkcionális, tágas és hívogató terek érhetőek el, amelyek a múlt század közepére annyira jellemzőek voltak. Ehhez azonban mindenképp kérd szakemberek segítségét!

Mid-Century-Modern-Interior-Design

Forrás: Cozy Living Room Ideas

 

window-treatments-with-eames-lounge-chair-and-mid-century-media-console-also-hardwood-flooring-with-oval-coffee-table-for-living-room-decor

Tágas nappali az ikonikus Eames Lounge fotellel (Forrás: Eco-fueler.com)

Fehér falak

Az ötvenes évek otthonaiban a legtöbb fal fehér volt. Ennek legfőbb oka, hogy a fehér falakkal remekül engedték érvényesülni ezeket a minőségi bútorokat. A gyönyörűen kialakított fából készült bútorok remekül mutatnak fehér háttérrel. ;) Csak úgy, mint a képek a falon.

Mid-Century-White-Living-Room-PIXERs-blog

Ark.studio Interior design project (Lisszabon). Fotó: Rodrigo Cardoso. Forrás: CargoCollective.com/RodrigoCardoso

 

Mid-Century-White-Walls-PIXERs-blog

Skandináv interior. Fotó: Line Klein, John Lewis. Forrás: HomeDSGN

 Dekoráció:  geometrikus formák és Pop art

Csipetnyi extravagancia! Egy-egy fal(szakasz)t a nappaliban vagy az étkezőben geometrikus mintájú tapétával dekorálunk. De ha igazán stílusosak akarunk lenni, akkor Pop art képeket válasszunk. Ez az ötvenes évek egyik legjellemzőbb irányzata.

PIXERS_MidCentury_WallMural_50496706

 

WMDA0089-pop-art-szines-labbelik

 

Blue vintage living room

 

 

 

Forrás: www.pixersize.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához