Az ősz varázsa!

Az ősz eddigi élményeim alapján minden más évszaknál jobban osztja meg az embereket: Van akinek az elmúlást jelképezi és ki nem állhatja a borús, sokszor sáros és nyirkos időjárást ám sokan vannak akik ennek ellenére az ősz meleg színpalettáját, az ilyenkor ideális erdei sétákat és közelgő ünnepi várakozás hangulatát emelik ki.

Én személy szerint az utóbbiak táborát erősítem, olyannyira, hogy talán az ősz a kedvenc évszakom. Mindig is imádtam az iskolakezdést, az új füzetek, könyvek illatát és hogy a tikkasztó nyári meleg után az idő is frissebbé, hűvösebbé válik. Emlékszem általános iskolában az osztállyal jártuk a vadgesztenye ligeteket és az összegyűjtött termésből a Marék Veronika meséiből jól ismert Kippkopp figurákat építettünk, amiket hazavittünk, s olyankor az egész étkezőasztal varázslatos őszi fantáziavilággá változott.

Nekem, azt hiszem ezt jelenti az ősz: a sárga és vörös leveleket, az erdőjárást, a meleg teát, a fahéjas sütiket és a Kippkopp figurát.

Persze mindenki más és más dolgokért kötődik az év egy bizonyos szakaszához és nem vagyok hivatott megváltoztatni azok véleményét, akik speciel nem kedvelik ezt az évszakot, ám néhány apró trükkel és némi odafigyeléssel igazán hangulatossá varázsolhatjuk ezeket a hónapokat:

1. Túrázz minél többet, gyűjts dekoratív száraz növényeket és terméseket!

A fantáziadús természetjárás és az ehhez kapcsolódó kreatív kikapcsolódás nem csak a gyerekek kiváltsága. Az erdőben, kertben vagy parkokban gyűjtött termésekből és száraz levelekből játszi könnyedséggel dekoratív díszeket varázsolhatunk, melyek akár a bejárati ajtóra függesztve, akár az étkezőasztal díszeként járulhatnak hozzá a meghitt, bensőséges hangulathoz

2. Idézd meg gyerekkorod ízeit!

Egy kis fahéjas mézes sütemény, mellé pedig egy bögre finoman megízesített forralt bor még a legborongósabb őszi napokat is ünneppé varázsolhatja.

3. Meríts ihletet az évszak palettájából!

Ha a nyár elmúltával falaid vagy esetleg régi bútoraid színét illetően újdonságra vágysz, érdemes az évszak színeiből inspirációt merítened. Egy egy föld színű, téglavörös, okkersárga bútor vagy akár falfelület egészen új karakterrel ruházhatja fel szobáidat.

4. Gyapjú takarók és drapériák

Semmi sem járulhat hozzá jobban egy hűvös őszi délután pihenéshez, mint egy jó könyv, melyet kedvenc gyapjú lepedődbe „burkolva” forgatsz egy finom bor társaságában.

Ha pedig az őszi/téli időszakot még meghittebbé akarod tenni, érdemes beszerezni finom anyagból készül puha szőnyeget is, illetve az évszakhoz illő nehezebb, drámaibb hatású (pl.: lenvászon anyagból készült) sötétítő függönyöket.

5. Képek a falon

Az ősz jellemzően az elmélyülés, az ünnep várás és a nosztalgia időszaka. Ha az időszak atmoszférájához illő dekoráció vásárlását tervezed, érdemes ezeket a hangulatokat, érzéseket erősíteni.

6. Gyertyák és lampionok

Egy egy dunsztosüvegben pislákoló mécses az asztalon vagy a verandán, esetleg egy – a nagyszülőktől örökölt – viharlámpa fényei igazán hangulatossá varázsolhatnak egy hűvös őszi estét.

Wallme Tipp!
William Turner iskolateremtő angol romantikus festő – portfóliónkban megtalálható – álomszerű, légies festményei tökéletes díszei lehetnek „őszi/téli” dekorációdnak.

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához