Az időtlen Art Déco!

Az örök elegancia szinonimája. Gazdagságot és exkluzivitást sugall. Pompás, minőségi alapanyagok és szemet gyönyörködtető csillogás jellemzi. Lássuk, milyen részletekben rejlik a titka!

ArtDeco-Styl-we-wnętrzach-blog-PIXERS

Art Déco történelem

A stílus kezdetét az 1910-es évekre, végét az l940-es évre datálják. Az akkori “modern időket” jelképező Art Déco hatása megmutatkozott az élet minden területén (formatervezés, iparművészet, szépművészet, építészet)., az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállításon mutatkozott be a világnak.

Igazán – a 2.világháború rombolását nagyobb mértékben „megúszó” – USA- ban és Ausztráliában teljesedett ki a 30-as, 40-es-, 50-es években – ezek jelei mai is jól láthatók Floridában, Miami Beach utcáinak „fagylat színű” házain, vagy New York jelképeként is ismert felhőkarcolóin, mint a Crysler Building vagy az Empire State Building.

Fresh style, luxury interior with dark brown leather armchair

Az Art Déco vevőköre a társadalom kiváltságos rétegeiből kerül ki, reprezentatív, luxus jellegű otthonaik a fényűzés, a csillogás, a pompa színterei, emiatt az „elit modernizmusaként” is hivatkoznak rá. A stílus mérhetetlen rajongása az utazás és a sebesség iránt leginkább a plakátokon, a grafikusok munkáiban figyelhető meg (száguldó vonatok, grandiózus óceánjáró luxushajók reklámjai). Az előkelő koktélpartikon jazz muzsika szól, pezsgőspoharak koccanása hallatszik, az épp választójogot nyert öntudatos nők önfeledten ropják a charlestont.

Art-Deco-Interior-Design-PIXERS-blog

Az Art Déco jellegzetes jegyei

Az irányzat sok különböző stílus olvasztótégelyeként igen változatos szín és formavilágot kínál, megtalálhatóak benne a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus jegyei, valamint egyiptomi, azték és maja motívumok is. Összességében tehát egy igen eklektikus, de mindemellett a funkcionalitást is szem előtt tartó, és végletekig elegáns irányzat, ami születésének idején ultramodernnek számított.

Formavilágát tekintve geometrikus absztrakciók, lépcsőzetesség jellemzi, színhasználata élénk, kedveli a fémesen csillogó felületeket, a felhasznált drága, egzotikus anyagok is a kifinomult ízlést tükrözik, mint például az elefántcsont, a bronz, a csiszolt kövek. Szívesen alkalmazza díszítésként a színezett üveget, a krómot.

Art-Deco-interior-4-PIXERS-blog

A stílus alapvető jellemzői:

élénk színek

elegancia, igényesség, csillogás

reprezentatív jelleg, luxus minőség

legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak

lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág

drága alapanyagok

organikus minták

Art-Deco-interior-3-PIXERS-blog

 

Art-Deco-interior-PIXERS-blog

Az Art Déco napjainkban

Az Art Déco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egy kiegészítő révén, akár egy teljes lakótér meghatározó stílusaként. Természeténél fogva persze inkább illik egy nagypolgári otthon falai közé, mint egy garzonba, ám utóbbi esetben azért a miami irányzattal még mindig megpróbálkozhatunk.

pixers03_6375380_bez

 

 

Forrás: www.pixersize.com, www.almaimotthona.hu, www.otthon.com

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához