Az 57-es szabály: egy bombabiztos dekortrükk

Az egyik legalapvetőbb lakberendezési bakinak számít, ha faliképeink kifüggesztésénél túl magas vagy túl alacsony magasságot választunk. Most eláruljuk azt a „galériás trükköt”, aminek segítségével könnyedén be tudjátok állítani az ideális magasságot!

A legújabb lakásdekorációs trendek előszeretettel hangoztatják, hogy a “káosz gyönyörködtet” és tulajdonképpen mindegy milyen kompozíciót álmodunk meg fali dekorációinknak! Összességében a mi véleményünk is hasonló: ha a bohém eklektikus szemléletet egy kis szépérzékkel és furfanggal használjuk elképesztően különleges összhatást érhetünk el!

Inspirációért látogass el Pinterest oldalunkra:

Kövesd Wallme Decor Kft Inspiráció: Képek elhelyezése nevű tábláját a Pinteresten.

Azoknak azonban akiknek mégis szükségük van valamilyen iránymutatásra vagy rendezőelvre itt egy nagyon egyszerű alapszabály a tökéletes kompozíció kialakításához!

A múzeumok, kiállítótermek többsége egy egy alkotás kifüggesztésénél az úgynevezett 57-es szabályt követi: Ez annyit tesz, hogy a kép mértani középpontjának a padlótól számítva 57 inch (hüvelyk) magasságban kell lennie. Ez kicsit felfelé kerekítve 145 centimétert jelent.

Miért pont ennyi? Tehetjük fel a kérdést jogosan. A válasz igen prózai: Ez a magasság az egyezményesen elfogadott átlagos szemmagasság.

Gyakorlatban kipróbálva ez az érték talán elsőre alacsonynak tűnhet ám az bizonyos, hogy rendezőelvként kiválóan funkcionálhat és harmonikus kompozíciókat eredményezhet ha kicsit személyre szabjuk vagy kombináljuk.

 

A trükk alkalmazása pofonegyszerű:

  1. Mérjük ki a választott falfelületen a 145 centiméteres magasságot, majd jelöljük egy apró jelzéssel.
  2. Mérjük meg választott képünk magasságát majd a kapott szám felét adjuk hozzá a 145-ös értékhez.
  3. Utolsó lépésként mérjük meg a függesztési hosszt is és vonjuk ki az előző összegből.

Az így kapott magasság lesz az a pont ahová a képet végül kiakaszthatjuk!

Kis segítségként tekintsétek meg az alábbi videót:

Ahogy azt ki is emeltük korábban, ez a szabály csupán egy egyezményes értékre támaszkodik ezért nem is kell szolgai módon követnünk, ha kipróbálva nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem beszélve arról, hogy mivel “galériás szabályról” van szó, igazán szépen csak semleges, “tiszta” falfelületeken érvényesül.  – Ezért is érdemes erre a szabályra inkább mankóként tekinteni, ha koncepciónk magálmodásánál elbizonytalanodnánk!

A 145 centiméteres magasságot bátran felcserélhetjük saját szemmagasságunk értékére is de lehet rendezőelve bonyolultabb „multiframe” kompozícióknak is.

Az alábbi fotón például a kompozíció központjának – a képek találkozási pontjának – meghatározásához alkalmazták az 57-es szabályt:

hanging art

 

Wallme Tipp!
Ha kompozícióban gondolkodsz érdemes első lépésként a padlón megtervezni a képek harmóniáját majd a központi képhez viszonyítva kiszámolni az ideális magasságot!.

Ha hasznosnak találtad a cikket kedveld Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le akcióinkról és írásainkról!

Kedvet kaptál otthonod újragondolásához? Válogass terméktípusaink közül, majd tekints meg a portfóliónkat is!

 

http://www.apartmenttherapy.com/how-to-hang-artwork-properly-57-inches-from-the-floor-6174
http://www.houzz.com/photos/1176504/Living-Room-modern-living-room-other-metro

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához