Acél vagy tengerész? Mindegy, csak kék legyen!

Bár alapszín, árnyalataiban és mélységében oly sokrétű, hogy számtalan jelzővel határozható csak meg. A szó hallatán azonnal az égre és a vízre asszociálunk. Nem véletlen, hogy a mediterrán (különösen a görög) régióban oly előszeretettel használják az épületeken kívül és belül egyaránt – nekik a tengert jelenti.

Mit is jelent még ez a szín?

A kék az ég és a tenger színe. A kékről gyakran a biztonságra és a stabilitásra gondolunk. Ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot és a mennyet.

A kék hasznos figyelemfelkeltő az akarathoz és testhez. Ez a lassú emberi anyagcsere és nyugodt eredmény eljárásának színe. A kékről erősen asszociálunk a békességre és a nyugalomra. A címertanban a kék használható az áhítat és a nyíltság szimbolizálására.

A kék a férfiak színe; a tanulmányok szerint ez erősen elfogadott közöttük. A sötétkék a bölcsességet, a szaktudást és a stabilitást jelenti; ez a kedvező szín a közös Amerikához.

Mikor élénk színekkel használjuk együtt, mint a sárga vagy a piros, vibráló mintában nagy befolyású tud lenni; például, a kék-sárga-piros tökéletes színösszeállítás egy szuperhősnek (gondolj csak Superman-re!).

A világoskékről az életre, a gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra (lágyságra) asszociálunk. A sötétkékkel ábrázolhatjuk a tudást, az erőt, a becsületességet és a komolyságot.

db72b3fa7e07872332075227b209dd99

A lakberendezésben

Gyakori szín, békét, nyugalmat áraszt magából, ám könnyen unalmassá válhat, ezért érdemes élénk színű kiegészítőkkel fokozni a hatást. Míg a világoskék fiatalos hangulatot kelt, addig sötétebb árnyalatai tekintélyt sugároznak, komollyá, de akár komorrá is tehetik a helyiséget.

A konyhában alkalmazva étvágycsökkentő hatású – nagy vendégségeket takarékosabban megoldhatunk, ha kék színű asztalneműt használunk. :)

A fürdőszobában viszont biztos siker a kék, mivel a tisztaságra és frissességre emlékeztet.

A kéknek a gyógyításban is jelentős szerepe van, nyugtató, relaxáló hatású. Ha rosszul alszunk a stressztől, belső feszültségtől, a kékre festett hálószoba megoldást nyújthat. Arról nem szól a fáma, hogy ugyanezen hálószoba másra nem is alkalmas, így friss házasok lehetőleg kerüljék ezt a színt az első években! :)

szobakép

A divatban

Mostanában hódít újra teret magának, az elmúlt években inkább csak farmeranyagokban volt fellelhető. Azonban újra aranykorát éli, szinte minden árnyalatában. Pasztell árnyalatai lágyságot, nyugodtságot mutatnak, ám egy király- vagy türkizkék blúz energiát sugároz. A sötétebb kék ruházat komolyabbá teszi megjelenésünket, bár ne felejtsük el, hogy a sötétebb színek a ráncainkat is kiemelik. Sajnos, a még nem létezőket is…

Az öltözékünkön kívül a sminkünk, körömlakkunk is pompázhat bármilyen árnyalatában a kéknek, de figyeljünk arra, hogy azonos szín más-más árnyalatai nem mindig passzolnak egymáshoz.

ed7e71aed0e804c0acb8449699387934

A Feng-shuiban

A kék a vizet is jelképezi a Feng-shuiban (ami egy ősi, kínai tudomány, a térrendezés sajátos bűvölete. A szó jelentése: Szél és Víz): A nyugalmat, mélységet szimbolizálja, a legkisebb ellenállás irányába tart. Mindenhová elér, az élet vérének is nevezik, hiszen víz nélkül nincs élet.
Színe a kék és fekete, évszaka a tél, iránya észak.

WMPG0119-design-friss-tiszta-viz-szoba

 

Forrás: www.pinterest.com, www.tutorial.hu, www.terebess.hu, www.mindigno.hu

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához