A skandináv design titka

Az északi népek nagyon jól tudják, hogy mitől lesz egy otthon egyszerre praktikus és otthonos. A skandináv enteriőrök úsznak a fényben. Funkcionálisak, mégis otthonosak. Szürkék és fehérek, mégsem ridegek.

Sokan vagyunk, akik ismerjük és elismerjük, hogy a skandinávok azért tudnak valamit. Kis hazánkban ezt a stílust egy négybetűs svéd áruház (a kék alapon sárga…) nevével azonosítják – nem véletlenül-, de azért van élet a sárga betűkön túl is. ;)

kezdőkép

A skandináv design elsősorban a formai egyszerűség, az uni színek és a kiváló minőség szinonimái. Nem minden ok nélkül gyűjtenek be annyi szakmai elismerést világszerte az észak-európai bútorok már év(tized)ek óta. Néhány olyan név fémjelzi ezeknek a modern bútoroknak a páratlan tervezői színvonalát mint Hans Wegner, Verner Panton, Alvar Aalto és Arne Jacobsen. Ráadásul a lakberendezési piacon számtalan nagy márka is van, akik a bútoraikat és kiegészítőiket a klasszikus formák mintájára készítik, így pl. a Gubi, Ferm Living, MUUTO és Marimekko – termékeik egyszerű formái a karakteres skandináv stílus megtestesítői.

Hogyan épül fel egy tipikus skandináv enteriőr?

ismerteto_02

Na de tényleg egy vagyont kell fizetnünk ezekért a bútorokért? Dehogyis! Egy kis fantáziával és kézügyességgel mi magunk is észak-európai hangulatot teremthetünk otthonunkba az időtlen geometrikus egyszerűséggel és briliáns szakértelemmel (amiben természetesen segítünk!).

Nem arra biztatunk, hogy rendezd be otthonod a sárgabetűs áruház katalógusából, hanem hogy tarts szem előtt néhány szabályt és közben őrizd meg a saját stílusod.

Lássuk, mik is az alapszabályok!
Fa padló

fa padló

Hajópadló, keményfa parketta vagy laminált padló már számtalan mintázatban elérhető, a fantáziánknak csak a pénztárcánk szabhat határt.

Fehérek és szürkék

pixersTOP40_22_39334170_bez

A falszín nem elhanyagolható, hisz ez az alapja a színes vagy fa bútoroknak és a dekorációknak. A monokróm világ sajátos hangulatot kölcsönöz az enteriőrnek. Nálunk is bőven találsz fekete-fehér képeket.

A fehér és szürke mellett azonban a pasztell színeket kedvelőknek geometrikus  posztereket és képeket javaslunk, mely ugyanúgy hozzájárul a skandináv érzéshez.

Környezetbarát anyagok

Scandinavian-Apartment-organic-natural-wood-storage

Skandinávia nagyon híres a gyönyörű és érintetlen tájairól és a természeti csodáik védelméről. Válassz hát te is környezetbarát anyagú tárgyakat az otthonodba – ami lehet fa, pamut vagy gyapjú! A természetes anyagok nemcsak hogy tartósak, de szépek is. Előfordul, hogy igazi mutatós darabokat csak a bolhapiacon találunk, de egy kis munkával gyönyörű éke lehet otthonunknak. A régi és modern darabok keverése szintén északi trükk.

Funkcionális egyszerű formák

Charlotte Cederkof (dizájner) művésznő otthona…

Az egyszerűség a legjobb a skandináv stílusban. Nemcsak rendezett lesz tőle az enteriőr, de tele funkcióval is, ami rendkívül praktikus és megkönnyíti a mindennapokat.

A kevesebb több

pixersTO50_01_41370224_bez

Nem szükséges telezsúfolnunk bútorokkal és kiegészítőkkel a szobát – a magazinok szépen összerendezve a padlón is jól mutatnak.

Több fényt!

11097_szoveg

Ha elég figyelmesek vagytok, észre vehettétek, hogy az ablakon nincs függöny, maximum sötétítő a nyári hónapokra (ami szintén funkcionális, ilyenkor ugyanis muszáj sötétíteni éjszaka). Mivel északon az év felében elég sötét van, így az ott élő emberek egyetlen lument sem akarnak elvesztegetni, amit a függöny felfoghat. Ablakot is nagyon gyakran tisztítanak, pont ezért, és a párkányon mindig van növény.

Reméljük kedvet kaptál a skandináv stílushoz. Tarts velünk legközelebb is!

Forrás: www.pixersize.com, BoligLiv

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához