A legnagyobb kis lakás! Kreatív ötletek mini garzon tulajdonosoknak

Az internet tele van kreatívabbnál kreatívabb helytakarékossági tanácsokkal, ötletekkel. Számomra az összes eddig látott példa közül talán ez volt eddig a legextrémebb és leglátványosabb trükköket felvonultató demonstráció arról, hogy miként használhatunk ki okosan akár egy apró alapterületű ingatlant is.

Gary Chang hongkongi belsőépítész már gyerekkorában szembesült a kevés helyből adódó kellemetlenségekkel. Ez az élmény inspirálta később saját otthona kialakítását is melyet egyfajta kísérletként élt meg.

Chang-nak egy 32 négyzetméteres lakásból kellett minél több aktív teret előállítania. Az alábbi videóban megnézhetitek, hogy miként használta ki a rendelkezésére álló alapterületet. Az ötletek, amiket felvonultat lenyűgözőek!

1. Mozgó falak

Chang lakásának fő alapelve a multifunkcionalitás azaz, hogy egy térrészletet vagy falfelületet a lehető legtöbb „szereppel”bírjon. A lakásban minden helyiség mozgásban van és rendeltetésének megfelelően kel életre amikor éppen szükség van rá. A konyhát a fürdőszobát és gardróbot is olyan mozgatható falak/szekrények takarják melyek meghatványozzák a lakás aktívan kihasználható falfelületeinek területét. Mindehhez nem kell más csak egy kis képzelőerő, egyedi bútorok és némi lakatosmunka a sínek kivitelezéséhez.

2. Függöny és vászon

Az egyik kedvenc ötletem Chang lakásában a vetítővászon elhelyezése. Mivel más szabad falfelülete nem igazán maradt a lehúzható vetítővásznat – függöny szerűen – az ablak felületére helyezte.

3. Tükör-mennyezet

A tér tükrökkel való meghosszabbítása ilyen végletekig fokozott minimalista design mellett hibátlanul működik ám más körülmények között zavaró és visszás hatású megoldás lehet.

4. Színezett ablakok

Ez a megoldás sem alkalmazható minden esetben, de tény, hogy ha meghitt hangulatú, elsősorban pihenésre szánt teret szeretnénk kialakítani, az erős természetes fény „megszűrése” egy kellemes meleg árnyalatú fóliával akár jól is elsülhet.

Gary Chang lakásának példája, még ha nem is mindenki számára élhető arra mindenképpen megtanít, hogy érdemes kimozdulnunk otthonunk berendezésének statikus, konzervatív megközelítéseiből és eljátszanunk bútoraink tárgyaink funkcióinak, szerepeinek kibővítésének gondolatával.

Mondd el véleményed

Hozzászólás írásához